Rok 2023

 

            Nový rok zahájila farnost bohoslužbou 1. ledna o svátku Matky Boží Panny Marie. Společenství farníků je svým věkem starší, přátelské a radostné. Pravidelné nedělní bohoslužby navštěvuje 50 až 60 věřících, počet pokřtěných je podstatně vyšší. Duchovní správce P. Tomáš Reschel je sídelně ve Sloupnici, na varhany hraje střídavě Marie Stratílková, Karel Vích a Karolína Páleníková. Kostelnicí zůstává Jana Kopecká. Rovněž pastorační a ekonomická rada farnosti nedoznala změn, jen pro rok 2024 odchází Jan Zeman z Vračovic, za kterého byl jmenován Luděk Staněk z Orlov.

            Hned první týden nového roku proběhly ve spolupráci s obecními úřady v Českých Heřmanicích a Tisové tříkrálové sbírky. Koledníci v pěti skupinkách  pozvali k dobročinné sbírce všechny obyvatele a štědře přispěli částkou 71.508,- korun do celostátního sumy, letos opět rekordní. Také výtěžek sbírky adopce na dálku pro nemajetné indické děti byl odeslán Charitě Hradec Králové. Jeho letošní výše umožní dvěma studentům navštěvovat další rok školu.

            Na 12. ledna svolal P. Tomáš farní radu k jednání o životě farnosti v tomto roce. Mše svaté zůstavají v neděli a ve čtvrtek. Rovněž svátosti a setkávání na farních snídaních se nemění. Po rekapitulaci života společenství v roce minulém byly naplánovány priority tohoto roku – oprava poškozené krytiny střechy kostela, dokončení revize elektrických rozvodů obou kostelů, výměna děravých okapových žlabů, vyčistění letitých nánosů ve věži a zamezení  v hnízdění ptactvu, dokončení přístřešku ve dvoře.  Ve Vračovicích navrženo odvedení povrchových vod z okolí kostela. Posouzena byla i finanční situace, žádost o podporu z prostředků městyse, využití domku U Jakuba a příprava Velikonoc.

Na Zelený čtvrtek se farníci po bohoslužbě sešli U Jakuba a po vzoru staré židovské tradice pojedli pečeného beránka připraveného na hořkých bylinách s vínem.

V květnu se nejprve sloupenští a heřmaničtí farníci vydali autobusem k Panně Marii Pomocné do Zlatých Hor a následně vyjeli cyklopoutníci na každoroční poutní putování. Tentokrát do Moravského krasu s barokními mariánskými kostely ve Křtinách a Sloupu, moderním kostelem v Senetářově a Jedovnicích a chvíli meditoval v gotickém chrámu patrona naší farnosti v Boskovicích.

V červnu se sešla na druhém zasedání farní rada. P. Tomáš informoval o zahájení přípravy na biřmování, které je plánováno na květen 2024 ve Sloupnici, o jednání se starostkou Vračovic o převedení hřbitova na obec i o stavu finančních prostředků farnosti.

Svatojakubská pouť byla slavena 30.7. Den před ní se konal tradiční staročeský jarmark s možností návštěvy kostela, prohlídkou chrámu, možností výstupu na věž a shlédnutím výstavy „dětských dopisů nebeskému Otci“. Farníci též nabídli příchozím posezení v domečku U Jakuba při kávě nebo malou výstavu fotografií ze života rorýsů hnízdících nad zvony.

Třetí jednání farní rady proběhlo v říjnu před slavností posvěcení kostela. Kromě posvícení se plánovaly bohoslužby o slavnosti Všech svatých, obvyklé lidové roráty třikrát týdně v době adventní, koncert sboru Otakar s dětmi místní školy, společná oslava padesátin P.Tomáše, program vánočních bohoslužeb, světlo z Betléma, děti u jesliček a sbírka adopce na dálku při půlnoční . jc

 

Komentáře