Rok 2022 u svatého Jakuba

Celá společnost včetně naší farnosti děkovala Bohu za ústup koronavirové pandemie a měla radost z možnosti normálně se setkávat bez omezujících opatření. Hned po Novém roce se sešla farní rada aby nastínila život společenství pro tento rok.

Otec Tomáš Reschel zůstává administrátoren excurrendo a řídí farnost ze Sloupnice. Pastorační i ekonomická rada nebyla personálně změněna a má snahu napomáhat správě farnosti dle svých schopností a sil. Všichni farníci se snaží mít blízký vztah se svým Stvořitelem a vytvářet laskavé a přátelské prostředí pro sebe navzájem, empatické k svému okolí.

Hned první víkend roku se sešli koledníci ve farním domečku, aby navštívili s přáním požehnaného roku všechna obydlí našich obcí a poprosili o peněžitý příspěvek pro nejpotřebnější. Vystrojení i pokladničky letos dodala Charita Litomyšl a v Českých Heřmanicích se vybralo 28.750,- Kč. Podobně úspěšní byli i koledníci z Tisové, Zálší aj.

K pravidelným bohoslužbám se farnost scházela v neděli a ve čtvrtek. Mimo to každou první neděli při společné farní snídani, o pouti a posvícení nebo když bylo proč se setkat. Jedním takovým je už tradiční slavení bohoslužby Zeleného čtvrtku, po němž následuje, po vzoru Izraelitů odcházejících z Egypta, večeře, kde se podává beránek pečený na hořkých bylinách s vínem.

Některé „snídaně“ jsou doplněny krátkým programem nebo promítnutím fotografií ze společných akcí. Tak jsme letos vzpomněli na dlouholetého správce farnosti P. Josefa Krajíčka nebo diskutovali o Synodalitě v církvi a její aplikaci v naší farnosti. Také duchovní podpora Ukrajiny je trvalou součástí bohoslužeb od vstupu ruských vojsk na jejich území.

Pravidelná cyklopouť vedla poutníky po stopách Přemyslovců – z Mělníka - rodiště svaté Ludmily přes Budeč – s nejstarším kostelem v Čechách, kde přebýval svatý Václav do Tetína – místa zavraždění sv. Ludmily. Cestou byla zastávka u Svatého Jana pod Skalou, na Velké Americe nebo v Dobřichovicích. Po prázdninách se farnost vydala společně autobusem se sloupenskými na staré poutní místo Křemešník s barokním kostelem a legendou opředeným uzdravujícím pramenem.

Pěšky, na kole autem či jiným prostředkem jednotlivci i skupiny během roku putovali k mariánské kapli v Končinách.

Údržba a opravy kostela byly i letos nedílnou součástí dění kolem sv. Jakuba. Výškové práce při čištění zanesených okapů a svodů, výměna podlahy pod zvony, nekonečný boj s kavkami hnízdícími ve věži, oprava venkovní omítky nebo opravy zabezpečení chrámu a revize elektroinstalace.

Pokračovaly též práce u farního domečku. Část pozemku za domem byla urovnána a oseta travou, v zadní části byl upraven terén a vydlážděna plocha pro sklad paliva a nářadí.

Na katolickém hřbitově byl obnoven vandaly poškozený kněžský hrob. Nový náhrobek nyní připomíná život a službu dvou kněží působících ve zdejší farnosti v první polovině dvacátého století.

Budova staré – původní fary, v majetku městyse, prošla v letošním roce generální rekonstrukcí a od příštího roku by měla sloužit jako úřad městyse, knihovna, komunitní bod.

Po terénních úpravách by kostelní návrší mělo být klidným relaxačním místem obce se zázemím pro náboženská, komunitní či úřední setkávání.

Kostel nesloužil pouze věřícím k setkávání na bohoslužbách, ale v době konání jarmarku bylo možné se seznámit s historií, architekturou, interiérem nebo třeba varhanami a zvony. Oboustranně obohacující byla i návštěva kostela žáky místní školy, kteří pozorně poslouchali vyprávění o kostele a jeho historii a potom si za doprovodu varhan zazpívali koledy nebo rozsvítili vysoké oltářní svíce. jc

Komentáře