2021

Život farnosti byl v uplynulém roce ovlivněn celosvětovou pandemií koronaviru stejně, jako všechny společné akce lidí kdekoliv na světě. Restriktivní opatření státu naštěstí nebyla již tak omezující jako v minulém roce a tak setkávání na bohoslužbách bylo umožněno při zachovávání doporučených či nařízených opatření ( rozestupy, respirátory, desinfekce...). Počátkem roku byl ještě  omezen počet osob na bohoslužbách, a proto nedělní mše sv. byly pro tisovské slouženy v sobotu večer v tamější kapli a pro ostatní v neděli ráno ve farním kostele. Tradiční Tříkrálová sbírka byla do poslední chvíle připravována v obvyklé podobě, nakonec ale zůstali koledníci doma a pokladničky s logem Charity byly dárcům k dispozici v kostele, na úřadu městyse nebo v hasičských zbrojnicích. Překvapením pro všechny byl výnos srovnatelný s předchozími roky. Téměř 16.000,- Kč se vybralo on line v Heřmanicích, podobná suma v Tisové a přiměřeně i ostatních obcích farnosti. 

Doba postní i velikonoční byla prožívána většinou u televizních obrazovek a počítačů. Řada farností sdílela prostřednictvím moderních technologií bohoslužby on line a spolu s pastýřskými listy našich biskupů byla společnost vyzývána k odpovědnosti , hledání smyslu života v těžkých situacích, odvaze neopustit ideál a sloužit potřebným. Pro unavené zdravotníky nemocnice Litomyšl a pečovatele Domova důchodců ze Sloupnice připravila farnost společně s městysem během velikonoc dárkové balíčky, jako uznání jejich těžké a rizikové služby.

Pozdní jaro přineslo klidnější nákazovou situaci a společenství se mohlo vrátit k obvyklému setkávání, práci i zábavě. Do věže kostela byl zamezen přístup kavkám, které předcházející roky zahnízdily mezi krovy staré gotické vazby a znečišťovaly historické prostory nad zvonicí. Před poutní slavností byla opravena třetina podlahy zvonice. Staré, prošlapané fošny byly nahrazeny novými s výhledem pokračování v roce 2022 na zbylé části zvonice. Staročeský jarmark v sobotu před poutí nabídl kromě typických stánků s nejrůznějším zbožím také možnost návštěvy kostela, ztišení, zklidnění i prohlídku interiéru. U oltáře svaté Anny - patronky maminek a babiček - byly vystaveny kresby i vyprávění dětí o jejich babičkách. Fyzicky zdatnější mohli vystoupat ke zvonům a rozhlédnout se po kraji. Farní domek U Jakuba  úspěšně prošel první zatěžkávací zkouškou, aby v následujících týdnech a měsících sloužil k pravidelným setkáním farníků, ale i občanům městyse, seniorům nebo rodinám slavícím nejrůznější výročí. Během léta byla svépomocí dokončena horní úprava hraniční kamenné zdi a zatravněna část dvora. Skladové depozitáře byly vybaveny skříněmi a regály a celý prostor vně i uvnitř se stal užitnějším.  Dokonale toho využila skupina čtrnácti nadaných ikonopisců z farnosti a okolí, kteří se v závěru srpna na několik dnů odloučili od běžného života a pod odborným vedením ikonopisce Martina Damiána U Jakuba "psali" své první ikony. 

Farní rada řešila i otázku technických úprav kostela svatého Jana Křtitele ve Vračovicích. Oprava elektroinstalace byla odložena na rok 2022 s oslovením podnikatelů a obcí k finanční spoluúčasti. V tomto roce byl zjištěn rozsah odborných oprav a úprav s finančním vyčíslením nákladů a bylo poskytnuto několik finančních darů. 

V adventu se konaly třikrát týdně, před rozedněním, lidové roráty. Radostná příprava na vánoční svátky povzbudí, spolu s textem moudrých osob, v okamžiku vstupu do temného kostela s rozsvícenou jednou, dvěma, třemi nebo čtyřmi svíčkami. Po čtvrthodině člověk odchází za nadějného prosincového svítání. 

Štědrý den nabídl všem obyvatelům návštěvu jesliček upraveného farního betléma a možnost odnést si do svých domovů a rodin betlémské světlo, které naší farnosti zprostředkovali skauti z Chocně. Po setmění byla sloužena "půlnoční mše sv." s hudebním doprovodem, koledami a jedinečnou atmosférou dva tisíce let starého příběhu narození Ježíše Krista.  

Již tradiční výstavu betlémů instalovali tisovští farníci v kapli svatého Vojtěcha. Letos jich interiér kaple naplnilo třicet. Papírové, keramické, dřevěné, velké i malé - třeba v makovici. jc


Komentáře